Monday 18 May 2015

Recepti sa jagodama / Strawberry Recipes

Danas za vas imam jednu lepu kolekciju recepata sa jagodama. 
Otvoreni tart sa jagodama je klasika. Ja sam ga pravila u ovim mini verzijama, ali naravno možete napraviti i jedan veliki.
Limunada sa jagodama je divno letnje osveženje.
Sočni jagoda pužići su nešto što sam prvi put pravila. Odozgo nešto kao skonsi (scones), a ispod sočni sa puno fila i soka. Možete ih jesti i tople I hladne. Meni su se čak vise dopali hladni.
Krambl će vas se možda učiniti kao nešto opšte poznato, ali u ovom slučaju mrvice su nešto potpuno drugo, bez trunke maslaca ili ulja ili bilo kakve masnoće. Da bi vam bile onako fino krckave i da ne bi odmah potamnele, koristite domaće prezle, ali na način kako ih ja spremam. Na kraju ću vam i to objasniti.
Nadam se da ćete naći nešto po svom ukusu...

 Otvoreni tart sa jagodama
    Please scroll down for English

Sastojci za testo:
  • 130g brašna
  • 40g šećera
  • 65g hladnog maslaca
  • 1 žumance
  • 1 kašika ledene vode

za fil:
  • oko 300g jagoda
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika gustina

za premazivanje:
  • 1 belance
  • malo šećera

Priprema:
Za testo pomešati brašno i šećer, pa dodati kockice hladnog maslaca. Prstima utrljati maslac u brašno. Dodati i žumance i vodu i umesiti testo. Uviti ga u foliju i staviti u frižider na 30'.
Za fil, pomešati jagode sečene na listiće sa šećerom i gustinom.
Zagrejati rernu na 180C. Pleh obložiti papirom za pečenje.
Testo podeliti na 5 dela. Svaki deo razvući u tanak krug, po sredini staviti fil i presaviti ostatak slobodnog testa ka unutra. Prebaciti piticu na pleh, testo premazati blago umućenim belancetom i posuti sa malo šećera. Peći pitice oko 25-30' da porumene. Posuti ih šećerom u prahu.

Napomena: Umesto malih pitica, možete napraviti i jednu veliku,a umesto jagoda može se upotrebiti i mešavina bobičastog voća, breskve, jabuke, kruške...


   Limunada sa jagodama

Sastojci:
  • 1,5 l vode
  • 300g šećera
  • 400g seckanih jagoda
  • 3 dl sveže ceđenog soka od limuna

Priprema:

Pomešati polovinu vode sa šećerom i jagodama. Staviti da proključa, smanjiti vatru i lagano kuvati oko 10'. Skloniti sa vatre i skroz ohladiti. Procediti ohlađen sirup, dodati ostatak vode i limunov sok. Sve dobro ohladiti.

Sočni jagoda pužići

Sastojci za sirup:
  • 250g šećera
  • 200ml vode

za testo:
  • 50 + 120g maslaca
  • 200g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 70ml mleka
  • oko 300g seckanih jagoda
Priprema:
Prvo skuvati sirup. Pomešati šećer i vodu i staviti da proključa i šećer se istopi. Skloniti sa vatre.
Za testo, pomešati brašno,prašak za pecivo i so. Dodati kockice hladnog maslaca i vrhovima prstiju utrljati maslac u brašno. Masa treba da izgleda kao prezle. Dodati mleko i umesiti mekano testo. Na pobrašnjenoj površini razvući testo u pravougaonik i po njemu rasporediti jagode. Uviti u rolat i seći parčiće debljine oko 6-7cm.
Zagrejati rernu na 180C. U pleh staviti 50g maslaca i ubaciti u rernu da se istopi. Pažljivo izvaditi pleh i u njemu rasporediti parčiće rolata ostavljajući dosta mesta između. Pažljivo sipati sirup oko testa i peći oko 40-50' da lepo porumeni.
Izvaditi iz rerne i posuti šećerom u prahu. Prilikom serviranja na tanjir staviti pužiće i preliti sirupom iz pleha. Služiti I toplo I hladno.

Krambl sa jagodama

Sastojci:
  • oko 700gr jagoda
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika brašna
  • vanila
  • 100gr ovsenih pahuljica
  • 100gr prezli
  • 4 kašike žutog šećera
  • 2 belanca
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.
U vatrostalnoj posudi pomešati krupno sečene jagode, šećer, brašno i vanilu. Staviti u rernu.
Pomešati pahuljice, prezle i šećer. Pleh (onako neke srednje veličine) obložiti papirom za pečenje, pa po njemu rasporediti prethodnu mešavinu i peći 10'. Izvaditi pleh, dodati belanca i kašikom ili rukama ako podnosite toplotu dobro sve promešajte da se pahuljice i prezle pomešaju sa belancetom. Izvaditi posudu sa jagodama iz rerne, posuti jagode mešavinom sa pahuljicama i sve zajedno pecite još oko 15' da lepo porumeni. Služiti toplo uz sladoled od vanile.


Domaće prezle


Sredinu hleba sameljite u seckalici (ne mnogo sitno), rasporedite u veliki pleh i stavite u toplu rernu da postanu krckave, ali da ne potamne. Kad se ohlade, prebaciti ih u kesicu i čuvajte u zamrzivaču.

Open  Strawberry Tarts

Ingredients for the pastry:
  • 130gr flour
  • 40gr sugar
  • 65gr cold butter
  • 1 egg yolk
  • 1 tbsp ice cold water

for the filling:
  • about 300gr strawberries
  • 1 tbsp sugar
  • 1 tbsp cornstarch
for the glaze:
  • 1 egg white
  • some sugar
Directions:
In a kneading bowl, mix the flour and sugar. Add the diced butter and rub it into flour. Add the whisked egg yolk and water and knead a dough. Wrap it in plastic foil and chill for 30'.
For the filling, mix the sliced strawberries with sugar and cornstarch.
Preheat the oven to 180C. Line a big baking pan with parchment paper.
Divide the dough in 5 parts. Roll each part in a thin circle. On the middle of each part arrange some filling, then fold the edges toward center. Brush the edges with whisked egg white and sprinkle with some sugar. Bake for 25-30' until nicely golden brown. Dust with powdered sugar.
Note: Instead of this small ones, you can make one big. And instead of strawberries you can use any forest fruit, apples, plums, peaches...


Strawberry Lemonade
Ingredients:
  • 1,5l water
  • 300gr sugar
  • 400gr chopped strawberries
  • 3dl freshly squeezed lemon juice

     Directions:

Mix half of the water with sugar and strawberries. Bring to a boil, lower the heat and let cook for 10'. Remove from the heat and let cool completely. Strain the mixture, add the rest of the water and lemon juice. Cool before serving.


Moist Strawberry Rolls

Ingredients for the syrup:

  • 250gr sugar
  • 200ml water
for the pastry:
  • 50+120gr butter
  • 200gr flour
  • 1 sachet (12gr) baking powder
  • 1 4 tsp salt
  • 70ml milk
  • 300gr chopped strawberries
Directions:

First make the syrup. Mix the sugar and water and bring to a boil until the sugar has melted. Remove from the heat.
In a kneading bowl, mix the flour, baking powder and salt. Add 120gr of diced cold butter and rub it into flour. Next, add the milk and knead the dough. On a floured surface roll the dough into rectangle, arrange the strawberries on it and roll the dough. Cut it into
6-7cm slices.
Preheat the oven to 180C. Put a 50gr of butter in a pan and place in the oven for butter to melts. Carefully take the pan from the oven and arrange the slices cut part down in the pan. Leave a plenty of space in between. Pour the syrup between the slices. Bake for 40-50' until nicely golden brown.Take it out of the oven and sprinkle with powdered sugar. For serving, take the slice from the pan and pour some of the syrup on top. Serve both warm and cold.


Strawberry Crumble

Ingredients:
  • about 700gr strawberries
  • 2 tbsp sugar
  • 1 tbsp flour
  • vanilla
  • 100gr oatmeal (old fashioned)
  • 100gr homemade breadcrumbs
  • 4 tbsp yellow sugar
  • 2 egg whites
Directions:
Preheat the oven to 200C. In a heatproof pan combine the chopped strawberries, the sugar, flour and vanilla. Put in the oven.
For the crumble mix the oatmeal, breadcrumbs and sugar. Line a pan with parchment paper and arrange this mixture on it. Bake for 10'. Take the pan out of the oven, add the egg whites and using a spoon or your hands, if you can stand the heat, mix all together.
Take the pan with the strawberries out of the oven, arrange the crumbs on top and bake all together for another 15' until nicely golden brown. Serve warm with vanilla ice cream.

Homemade breadcrumbs

Chop the middle of the bread in a foodprocessor (not too small). Arrange the breadcrumbs on the big pan lined with parchment paper and bake in not too hot oven to become crunchy, but not golden brown. Cool completely, transfer to a Ziploc bag and keep in a freezer.

5 comments:

  1. Prekrasno ti je sve, i ja obožavam jagode, iako su ovdje prilično skupe i ne baš nešto kvalitetne.

    ReplyDelete
  2. Koja divna zbirka jagodnih recepata.

    ReplyDelete
  3. Predivni recepti ,baš u pravo vreme kad jagode dolaze!

    ReplyDelete
  4. Nikad dosta ideja sa njima. Pored jabuka, najbolje voce za kombinovanje u receptima!

    ReplyDelete